6 oktober 2015

Duizeligheid

Duizeligheid/BPPD

Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotselinge verandering van de stand van het hoofd. Typische momenten zijn: gaan liggen, omdraaien in bed, naar boven kijken bv bij was ophangen, voorover bukken en draaien van het hoofd. Deze draaiduizeligheid kan heftig zijn en duurt gewoonlijk minder dan 1 minuut. De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en een zogenaamde kiepproef, waarbij de duizeligheid even wordt opgewekt.

Oorzaak

BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristallen (soort gruis van oorsteentjes) in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden. Het kan optreden na een periode met bedrust, hoofdtrauma, ooroperatie door infectie, griepperiode, of een hoofdtrauma. Vaak is er echter geen duidelijke oorzaak te vinden.

Behandeling

BPPD wordt behandeld met een zogenaamde Canalith repositiemanoeuvres. Door middel van een specifieke handgreep worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar een deel van het evenwichtsorgaan waar je er geen last meer van hebt en er geen duizeligheid meer optreedt.

Indien u voor deze klachten/behandeling komt is het fijn als er iemand met u mee wil om u weer naar huis te brengen.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, belĀ 0497-517272

 

Call Now Button