22 september 2015

MS

Multiple ScleroseMS brain

MS (Multple Sclerose), is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. De beschermlaag van de zenuwbanen wordt beschadigd, waardoor de signalen vanuit de hersenen niet meer doorgegeven kunnen worden. Hierdoor kunnen verlammingen ontstaan.

MS kent 3 hoofdvormen:

  1. Relapsing- Remitting. Bij deze vorm is er sprake van terugval- en herstelperioden. 80% van de patiënten heeft deze vorm.
  2. Secundair progressieve vorm. Dit is vaak een vervolg op de 1e vorm, waarbij een geleidelijk verlies van functies optreedt
  3. Primair progressieve vorm. Deze vorm heeft 15 % van de patiënten. Bij deze vorm treden geen herstel- en terugvalperioden op.

 

Fysiotherapie bij MS

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie bij MS. Afhankelijk van de symptomen en beperkingen kan de fysiotherapeut begeleiden. Ook bij vermoeidheid kan de fysiotherapie helpen. Er is steeds meer bewijs dat training en lichamelijke inspanning een gunstig effect hebben bij de behandeling van vermoeidheid. Dat geld ook voor het verbeteren van het evenwicht , stijfheid en spasticiteit.

De fysiotherapeut onderzoekt ook de houdings- en bewegingsmogelijkheden zoals lopen,staan, balans, spierkracht, coördinatie etc. Ook wordt bekeken hoe de patiënt het best zijn energie over de dag kan verdelen.

Bij de keuze van evt. hulpmiddelen kan de fysiotherapeut ook adviseren.

Call Now Button