22 september 2015

Beroerte

 

Wat is een beroerte?

Een beroerte wordt ook wel een CVA (cerebro vasculair accident)genoemd. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct zijn. Bij beide gaat er iets mis met de doorbloeding van de hersenen. Een TIA(Transcient Ischaemnic Attack) lijkt daar op maar gaat weer snel over.

De oorzaak is meestal de slechte kwaliteit van de binnenwand van de bloedvaten. Dit kan komen door ouderdom (aderverkalking), een ongezonde levensstijl, suikerziekte, te hoge bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte.

 

Wat is er aan te doen?

Gevolgen en daarmee ook de behandelbare component van een beroerte zijn zeer divers en kunnen grofweg worden verdeeld in 3 groepen. De fysiotherapeut zal samen met u kijken waar uw hulpvraag ligt en daar een behandelplan over opstellen.

  1. Lichamelijke gevolgen, bv verlamming, loopproblemen, incontinentie, conditievermindering, krachtvermindering
  2. Emotionele/gedragsmatige gevolgen, bv geen rem op emotie, depressie.
  3. Cognitieve gevolgen, bv trager denken, geheugenzwakte, problemen met taal/spreken, moeite met meervoudige handelingen, verwaarlozing van een lichaamshelft, niet meer herkennen van personen of voorwerpen.

 

De behandeling wordt onderscheiden in 3 fases.

  1. Acute fase, direct na het ontstaan van de beroerte
  2. Herstel-/ revalidatie fase, Deze richt zich mn op het weer oppakken van algemene dagelijkse handelingen zoals wassen, aankleden, opstaan, omrollen, lopen.
  3. Chronische fase, gericht op acceptatie, leren omgaan met de beperkingen en hervatten van werk.

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, belĀ 0497-517272

Call Now Button