28 juli 2017

Valpreventie

Vallen

Senioren lopen meer risico om te vallen dan jongeren. Als men ouder wordt kunnen verschillende oorzaken een rol spelen waardoor de kans op vallen groter wordt. Een paar voorbeelden zijn:

  • Afnemend gezichtsvermogen
  • Verminderde spierkracht
  • Duizeligheid
  • Voetproblemen
  • Medicijngebruik
  • Obstakels in en om het huis.

Een val kan vervelende gevolgen hebben. In 40 tot 60% van de gevallen leidt een valpartij tot lichamelijk letsel. Soms gaat het om een verstuiking, een kneuzing of schaafwond. Soms echter, zijn de gevolgen ernstiger bijvoorbeeld bij het breken van een heup of pols. 45% van de valincidenten gebeurt in huis en 9% in de directe omgeving. Na een val worden veel mensen banger om opnieuw te vallen en vermijden zij activiteiten. Dit kan leiden tot een slechtere conditie, verminderde spierkracht en een sociaal isolement.

Vallen voorkomen valpreventie Vital

Aangetoond is dat specifieke oefeningen, die gericht zijn op het verbeteren van evenwicht en kracht, valincidenten kunnen voorkomen. Het “Otago-thuisoefenprogramma” is een valpreventieprogramma wat zich hierop richt en wat u thuis uit kunt voeren.

Het “Otago-thuisoefenprogramma” is een individueel programma. Hierbij wordt een persoonlijk plan opgesteld waarbij de spierkracht, evenwicht en looppatroon worden geoefend. Ook wordt er een wandelschema opgesteld. U staat onder begeleiding van een fysiotherapeut om vooruitgang waar te nemen en eventueel niveau aan te passen/verhogen. Zo blijft de motivatie aanwezig om zelfstandig te oefenen.

Vital fysiotherapie biedt het Otago-thuisoefenprogramma aan om vallen te voorkomen.

Voor meer informatie of een afspraak, bel 0497-517272.

 

Call Now Button