4 juni 2015

Parkinson en Parkinsonisme

Parkinson
De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening.Een deel van de hersenen, de substantia nigra, raakt beschadigd waardoor er minder dopamine wordt aangemaakt. Door het tekort aan dopamine ontstaan er klachten. De klachten verschillen van persoon tot persoon en vaak ook van moment tot moment. Een paar kenmerkende klachten zijn:

parkinson substantia nigra

 • Stijfheid van spieren
 • Tremor, het beven
 • Traagheid van bewegen
 • Moeite met starten van bewegingen
 • Loopproblemen
 • Balansproblemen

 

Door de klachten onstaan er vaak moeilijkheden bij dagelijkse bezigheden zoals uit bed komen, aankleden en schrijven. Daarnaast kunnen vermoeidheid, houdingsproblemen en vallen ook een rol spelen.
De fysiotherapeut kan u helpen wanneer u problemen ervaart bij dagelijks bewegen, bij houdingsproblemen, vallen of bij pijnklachten.

Parkinsonisme

De term “parkinsonismen” is een verzamelnaam voor aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. Ze worden ook wel atypsiche parkinsonismen genoemd, omdat ze op de ziekte van Parkinson lijken maar toch anders zijn. Er zijn wel verschillen. Bij Parkinson wordt er minder dopamine aangemaakt. Bij parkinsonismen wordt er voldoende dopamine aangemaakt, maar wordt het niet goed opgenomen.
In het begin van de ziekte lijken Parkinson en parkinsonismen veel op elkaar. Er zijn klachten van beven, stijfheid en bewegingstraagheid. Na verloop van tijd gaan de symptomen uiteenlopen.
Hoe snel de ziekte verloopt is afhankelijk van de type parkinsonisme. Er zijn verschillende parkinsonismen:

 • Multipele Systeem Atrofie (MSA)
 • Progressieve Supranucleaire Paralyse (PSP)
 • Corticobasale Degeneratie
 • Lewy Body Dementie (LBD)
 • Vasculaire parkinsonisme

De medicijnen die worden gebruikt bij de ziekte van Parkinson werken bij parkinsonismen niet of minder goed. Daarom is het verloop bij parkinsonismen ernstiger en sneller dan bij Parkinson.
De fysiotherapeut kan u helpen wanneer u problemen ervaart bij dagelijks bewegen, bij houdingsproblemen, vallen of bij pijnklachten.

Trainen om de gevolgen van Parkinson te verminderen!

 

Maartje van Berchum en Tamara van Leeuwarden zijn geschoolde PWR instructeurs.

PWR! Moves

Om het  verlies van mobiliteit en functie bij de ziekte van Parkinson af te remmen is er een effectief oefenprogramma ontwikkeld door Dr. Becky Farley, gericht op 4 vaardigheden: strekking (anti- zwaartekracht), gewicht verplaatsen, axiale mobiliteit/souplesse en transfers. De oefeningen zijn gericht op dagelijkse activiteiten middels grote bewegingen, aandacht voor actie en voldoende inspanning. Hiermee worden zowel fysiek als cognitief wetenschappelijk bewezen voordelen behaald.

In de Europese Fysiotherapie Richtlijn voor de ziekte van Parkinson aanbevolen voorwaarden van oefeningen zijn: functioneel, repetitief, grote amplitude, hoge snelheid, met aandacht. Dat is precies wat aan de basis ligt van PWR!

Wil u weten of PWR! iets voor u kan zijn? Bel ons dan!

 

Tamara van Leeuwarden en Maartje van Berchum zijn aangesloten bij ParkinsonNet.         parkinsonnet

Voor meer informatie over de ziekte van Parkinson of parkinsonisme kunt u klikken op de volgende link: www.parkinsonnet.nl of www.parkinson-vereniging.nl.

Bel 0497-517272 voor het maken van een afspraak.

 

Call Now Button