29 juni 2015

Heup

 

heuppijn Heeft u pijn aan uw heup?
Heeft u pijn bij het steunen op uw been?
Heeft u pijn bij traplopen?

Bij heuppijn heeft u vaak pijn aan de zijkant van de heup, een stijf gevoel tijdens bewegen. Ook kunnen de pijnklachten s’ochtends erger zijn  of  juist in de loop van de dag toenemen. Pijn aan uw heup kan uw dagelijkse bezigheden en werk belemmeren omdat u zich minder goed en makkelijk kan bewegen.

Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een aandoening van het heupgewricht en/of  de omliggende spieren.

U kan hierbij denken aan: een slijmbeursontsteking, artrose (slijtage van de heup) of irritatie op de plek waar de pezen op het bot vastzitten waardoor er een ontsteking ontstaat.

Heeft u pijn aan de zijkant van uw  heup dan is dit vaak een indicatie dat het gaat om een ontsteking in de slijmbeurs, ontsteking van een pees, een scheur in een pees of een verkalking.

Heeft u veel last van pijn en stijfheid in de heup, met name in de ochtend kan dit duiden op slijtage van het heupgewricht. Dit komt door een achteruitgang van het kraakbeen, het wordt dunner en zachter waardoor het bewegen bemoeilijkt / pijnlijk wordt. Bij artrose is het belangrijk voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

We kijken samen met u wat de oorzaak of achtergrond van uw  heupklachten is. Is dit pijn? of beweegt u verkeerd?  Is er stijfheid of zijn uw spieren minder sterk geworden? Afhankelijk van de oorzaak gaan we kijken hoe we de pijnklachten kunnen verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het verbeteren van de beweeglijkheid van de heup, uw houding aanpassen en de kracht en coördinatie van de spieren rondom het heupgewricht trainen. De fysiotherapeut zal met u kijken wat voor u de meest geschikte behandeling is. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u zelf blijft bewegen binnen uw mogelijkheden. Vaak zal de fysiotherapeut ook oefeningen meegeven die u thuis kunt doen. Geoefende spieren geven de heup meer stevigheid waardoor hij meer kan verdragen en minder pijn doet.

Bel 0497-517272 voor het maken van een afspraak.

Call Now Button