29 juni 2015

Rug

 

rugpijnHeeft u wel eens pijn onderin uw rug?
Krijgt u pijn in uw rug als u lang moet staan of zitten?

Rugpijn is een veel voorkomende klacht. De pijn ontstaat plotseling of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijnklachten zullen voor u bepaalde houdingen en bewegingen soms niet goed meer mogelijk zijn. Ook kunnen de pijnklachten die u ervaart samengaan met een stijf gevoel of uitstralende pijn naar de billen of naar één of beide bovenbenen. U kunt ook pijn ervaren bij de overgang naar het bekken. Rugpijn kan er bij u dan soms ook voor zorgen dat het lastig is om  de dagelijkse dingen normaal te doen.

Het is niet altijd duidelijk hoe lage rugpijn ontstaat, mogelijk komt het door overbelasting of een verkeerde beweging. Er kan echter ook een duidelijke oorzaak zijn zoals een breuk in de wervels of een hernia.

Wel is het bekend dat er een aantal risicofactoren zijn bij het ontstaan van rugklachten. Dit zijn bijvoorbeeld veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen, lang in een houding zitten of staan, plotselinge hevige inspanningen, overgewicht en een inactieve leestijl.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

We kijken samen met u wat de oorzaak of achtergrond van uw rugklachten is. Mogelijk is dit pijn, stijfheid of zijn uw spieren minder sterk geworden. Ook kan het liggen aan een verkeerde manier van opstaan. Afhankelijk van de oorzaak gaan we kijken hoe we de pijnklachten kunnen verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug , uw houding aanpassen en de kracht en coördinatie van de spieren trainen.. De fysiotherapeut zal met u kijken wat voor u de meest geschikte behandeling is. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u zelf blijft bewegen binnen uw mogelijkheden. Vaak zal de fysiotherapeut ook oefeningen meegeven die u thuis kunt doen. Door het bewegen zal u minder pijn ervaren en ook gemakkelijker kunnen bewegen dat ervoor.

Bel 0497-517272 voor het maken van een afspraak.

Call Now Button